Ιάσονας Αποστολόπουλος: Συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση της Λιβυκής ακτοφυλακής στο διασωστικό σκάφος

Το συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση με πραγματικά πυρά που πραγματοποίησε η λεγόμενη Λιβυκή Ακτοφυλακή κατά του διασωστικού σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα ο γνωστός διασώστης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «οι Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβολούσαν για να εμποδίσουν την διάσωση, οι σφαίρες έπεσαν 2 μέτρα μακρυά από το φουσκωτό μας. Δυστυχώς δεν ξέρουμε αν χάθηκαν πρόσφυγες καθώς όλοι βούτηξαν στο νερό για να γλιτώσουν».

Στο βίντεο ακούγονται οι φωνές των διασωστών να ζητάνε από τους παραστρατιωτικούς να σταματήσουν να πυροβολούν καθώς εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν διάσωση, χωρίς όμως εκείνοι να ανταποκρίνονται.

Η περιγραφή της επίθεσης από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο λεπτό προς λεπτόσ

Στην ανάρτησή του, ο γνωστός διασώστης περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες στιγμές της επίθεσης της λεγόμενης Λιβυκής «ακτοφυλακής».

«Χθες το απόγευμα, παραστρατιωτικοί της Λιβύης (λιβυκό λιμενικό) μας επιτέθηκαν και άνοιξαν πυρ την ώρα που διασώζαμε πρόσφυγες στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, 95 μίλια από τις ακτές της Λιβύης! Στο σημείο αυτό δεν έχουν καμία κυριαρχία, άρα νομικά, συνιστά πράξη πειρατείας.

Οι σφαίρες έπεσαν 2 μέτρα από τα φουσκωτά μας. Προσπαθούσαν να μας διώξουν για να επιστρέψουν τους πρόσφυγες στην Λιβύη, κάτι για το οποίο πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουν.

  • Αυτοαποκαλούνται «λιβυκό λιμενικό», αλλά πρόκειται για συμμορίες που έχουν στήσει ιδιωτικές φυλακές και σκλαβοπάζαρα μεταναστών στην Λιβύη.
  • Στην θέα τους, όλοι οι πρόσφυγες έπεσαν στην θάλασσα για να γλιτώσουν, ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουν κολύμπι και δεν φορούσαν σωσίβιο. Παρά τις απειλές, τις βίαιες μανούβρες και τα πυρά, μείναμε στο σημείο και προσπαθούσαμε να τους περισυλλέξουμε ζωντανούς.
  • Πολλοί άνθρωποι κολυμπούσαν χωρίς τίποτα. Κάποιοι κρατιόντιουσαν από ένα άδειο μπιτόνι βενζίνης και με το άλλο χέρι έσπρωχναν το νερό.
  • Πάνω στο σκάφος των Λίβυων είδαμε τουλάχιστον 100 αιχμάλωτους μετανάστες από προηγούμενα περιστατικά. Τους είχαν στα γόνατα με το κεφάλι κάτω και τους σημάδευαν με όπλα. Βλέπαμε να τους χτυπάνε με ρόπαλα για να τους πειθαρχήσουν. Παρόλ αυτά, κάποιοι ξέφυγαν και βούτηξαν στο νερό (βίντεο).
  • Ένας ανθρωπος έπεσε στη θάλασσα από την πρύμνη και οι Λίβυοι έκαναν όπισθεν να τον πατήσουν. Δεν ξέρουμε τι απέγινε. Άλλοι 2 Λίβυοι οδηγούσαν προκλητικά με το φουσκωτό τους ανάμεσα στους ναυαγούς αδιαφορώντας για την προπέλα.
  • Δυστυχώς, μέσα στο χάος, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν νεκροί. Σίγουρα κάποιοι πιάστηκαν από το λιβυκό σκάφος. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως διασώθηκε από εμάς.
  • Αυτή την στιγμή έχουμε 58 ναυαγούς στο κατάστρωμα του πλοίου μας και είμαστε μια ανάσα από την Σικελία.
  • Αυτό που ζήσαμε ήταν ένα από τα αποτελέσματα των συμφωνιών της ΕΕ με χώρες όπως η Λιβύη, η Τουρκία, η Τυνησία. Προκειμένου να σταματάνε την προσφυγιά, δεν διστάζουν να πυροβολούν διασωστικά καράβια, να βασανίζουν και να προξενούν ναυάγια.

Από την άλλη, αυτό που ζήσαμε ήταν και μια σημαντική νίκη μαζί με τους πρόσφυγες. Όσο εκείνοι αψηφούν τις σφαίρες, και δραπετεύουν από τους διώκτες τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αμέριστα στο πλευρό τους.

Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Χθες, όπως έγινε γνωστό από την οργάνωση Mediterranea Saving Humans που διαχειρίζεται το διασωστικό σκάφος Mare Jonio, «ενα σκάφος της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής ακτοφυλακής παρενέβη βίαια πριν λίγα λεπτά την ώρα που το Mare Jonio διέσωζε ένα σκάφος σε κίνδυνο σε διεθνή ύδατα. Ο Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν στο νερό και στον αέρα, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας πολλούς να πέσουν στη θάλασσα. Η ομάδα του Mare Jonio διασώζει τους ναυαγούς».

Στην ίδια ανάρτηση, η οργάνωση απευθύνει έκκληση προς τις ιταλικές αρχές να παρέμβουν. «Ζητάμε από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι βίαιες, επικίνδυνες και εγκληματικές συμπεριφορές της αυτοαποκαλούμενης Λιβυκής Ακτοφυλακής», αναφέρει η ανάρτηση.

Αποστολόπουλος: «Στην πιο θανατηφόρα θάλασσα του κόσμου…»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε κάνει γνωστό μέσω ανάρτησής του ότι οι διασώστες του Μάρε Ιόνιο στο οποίο επιβαίνει εντόπισαν μια άδεια βάρκα χωρίς κανένα σημάδι ζωής, παρά μόνο κάποια ρούχα. «Οι μηχανές λείπουν, άρα πιθανότητα επαναπροωθήθηκαν στην Λιβύη και αιχμαλωτίστηκαν από συμμορίες που πληρώνονται από την ΕΕ γι αυτήν την δουλειά», αναφέρει.

«Είμαστε στα ανοιχτά με το διασωστικό καράβι Μάρε Ιόνιο και συνεχίζουμε τις έρευνες για ανθρώπους σε κίνδυνο. Στην πιο θανατηφόρα θάλασσα του κόσμου, ακόμα ένα ναυάγιο συνέβη την περασμένη βδομάδα με 3 νεκρούς, εκ των οποίων ένα παιδί».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί